Blåbær østekake
På hyllene i mammas kjøkken finnes det flere gode oppskrifts bøker. Men det er en utenom det vanlige. Jeg spurt mamma i går, etter en ostekake jeg har gode minner om, helt tilbake til barndommen. Hun hentet frem sin gamle, burgunder farget, hemmelig dagbok fra 1972. Jeg kvapp og skrek med gleder, for den boken husket jeg. Det er akkurat her hun har samlet en livs verk av håndskrevet notater og lose ark med diverse oppskrifter. Det er noe i livet mann må har orden på. Med knust sjokolade kjeks og smeltet smør på bunnen, Philadelphia ost, fløte, sukker, sitron saft og gelatin i fyll samt blåbær lagt i lag, var den himmelsk, og akkurat som jeg husket. Det er egentlig veldig enkelt, men ofte, det enkleste er det beste.
Blueberry Cheesecake
On my mother’s kitchen shelves there are several good recipe books. However, there is one, that is quite unusual. I asked Mum yesterday, about a cheesecake I have good memories of right back to my childhood. She reached for her old, burgundy coloured, secret diary from 1972. I got a shock when I saw it and screamed for joy, because I have such good memories of that book. It is here she has saved a life’s work of handwritten notes and loose pages with various recipes. There are just some things in life that one must have in order. With crushed chocolate biscuits and melted butter as the base, Philadelphia cream cheese, cream, sugar, lemon juice and gelatine in the filling, as well as blueberries in layers, it was heaven, and exactly as I remember, It is actually quite easy, but often the simplest things in life are often the best.
FREMGANGSMÅTE
- Tynn blåbær og sil. Spar saft.
- Knus kjeks. Smelt smør og bland sammen smør og kjeks.
- Press smule i en rund kake form og kjøl kjøleskap
- Ror gelatin i litt kaldt vann. Tilsett litt kokende vann og rør til
oppløst.
- Pisk Philadelphia ost, sukker og presset sitron saft sammen.
- Pisk fløte stiv.
- Tilsett fløte og gelatin sammen med ost.
- Ha ca. 30% av ost på toppen av kjeks base. Topp med halve blåbær.
Ha neste 30% ost på toppen og igjen resten av blåbær. Topp med siste
30% av ost.
- Tilsett 2 ss sukker med blåbær saft med 2 ss maizena til en sirup. Rør til en fin og gjennomsiktig blanding. Ha sirup på toppen av øst. Med et kake nål lage et dekorativ mønstre på toppen av kaken.
Kjøl i kjøleskap til stiv.
INGREDIENSER
= 8 personer
Hva du bør ha i skapet fra før:-
125 gram meieri smør
125 gram sukker +
2 plate gelatin
2 ss maizena
Kjøp:-
250 gram sjokolade kjeks
250 gram philadelphia ost
3 dl kremfløte
400 gram frossen blåbær
1/2 sitron