Blåskjell
Det gå an og lager nydelig middager hver dag med fersk råvarer. Jeg vet godt hvordan det er å være travelt, løpe inn til den nærmeste butikk på vei hjem fra jobb, ta på den første vakuum pakk som fange, betale og løpe ut igjen. Faktisk, jeg var så stresset en gang, jeg glemte å betale for bensin etter fyllingen. Vi prioritere ikke matlaging i hverdagen og det er dumt. Det som jeg har opplevd, mest ofte er det kreativitet og inspirasjon som mangler. Kokebøker har vi heller ikke tid til bla gjennom etter jobb og i mellom kjøring til fotball, trening osv. Jeg leste at blåskjell er på sitt beste mellom juli og september. Hvis det er sånt, høy sesong er på trappen. Blåskjell i dag er lett tilgjengelig og kjøpes fersk i nett på fiskedisken. Selv plukket har jeg dårlig erfaring med – dessverre var de fullt av små perler og rett og slett, uspiselig. Jeg skal uansett prøve igjen en dag. De blåskjell vi spiste var helt nydelig og stor. Det beste er at de er billig å kjøpe, fort og enkelt å lage. Blåskjellene var helt ferdig mens jeg ventet fremdeles på risen. Med litt tørket rød chili, hvitløk, en klunk oliven olje, hvitvins eddik, sitron og persille var middagen klar. Vi måtte henter en fransk bagetter midtveis få å nyter den gode saftig suppe i bunns. Våg å ta sjanse på noe nytt, og hvorfor ikke midt i uken.
Mussels «Thai Light»
It is possible to make delicious meals every day of the week with fresh ingredients. I know how it is to be busy, run in to the nearest supermarket on your way home from work, find the first package you lay eyes on, pay and run out again. Actually, I was so stressed once that I forgot to pay for petrol after I filled the tank. We do not prioritise cooking in our daily life and that is a shame. As I have realised myself, often it is the creativity and inspiration that we miss. We do not have time to read cookbooks when we come home between driving to football, the gym etc. I read that mussels are at their best between July and September. If that is the case, the high season is now. Mussels today are so easily available and can be bought fresh in a net in the fish section of the supermarket. I have bad experience With mussels I have picked myself. They were full of small pearls and inedible. Regardless, I must try again one day. The mussels we ate were delicious and big. The best is they are cheap to buy, quick and easy to make. The mussels were ready while we still waited for the rice to cook. With a little dried chili, garlic, olive oil, white wine vinegar, lemon and parsley the dinner was ready. We needed to get a French Baguette during the meal to enjoy the good soup in the bottom. Take the chance, try something new and why not in the middle of the week.
FREMGANGSMÅTE
- Kok ca 2 dl ris i vann.
- Skrell hvitløk og kutt i små skiver
- Ta vekk den ytterste blad fra sitrongress stilker. Kutt vekk ca 1 cm fra bunn, som er hard og ikke brukes. Skjær i tynn skiver de neste 4 cm av hver stilker. Del chilli på langs og skrap ut frø
- Skrell ingefær og kutt i fin strimler
- Hakk koriander i stor biter
- Skjær vårløk i skiver
- Hell blåskjell rett opp i varm og tørr stor kjele. Hell over et par klunk oliven olje. Rør godt for 2 minutter.
- Hel alle hakket grønnsaker opp i blåskjell og krydre med salt og pepper. Rør eller ryst kjele av og til for å dele varmen, til alle blåskjell har åpnet seg. Vi spiser ikke lukket blåskjell.
- Press jus av lime over blåskjell og hell i en liten boks kokosmelk.
Rør og servere i en bolle med kokt ris på siden eller ris nederste i bolle – det få du alle den gode smaker fra kraft i risen.
Pynt blåskjell med koriander blader og raspet huden fra lime
INGREDIENSER
= 3 – 4 personer
Hva du bør ha i skapet fra før:-
Olivenolje
Maldon salt
Pepper
Kjøp:-
2 nett blåskjell
Ris
Boks kokosmelk
4 båter hvitløk
2 Sitrongress stilker
2 rød chili
3 cm lang stykk fersk ingefær
3 ss fersk koriander
3 vårløk
1 lime