Enkel overnatt Byggryn brød
En sent frokost med hjemmelaget brød – det er koselig og hele familien sette stor pris på det. Varm brød rett fra ovn smaker definitivt bedre enn noe annet. For a spare at alle venter sulten til brød hever seg, en god tips er å begynner brød natten før, akkurat før du legger deg. Neste morgen før dusjen kan du elt og legg brød på sin siste hviling. Rett i ovn og brød stekes mens du holder på med resten av frokosten. Timing er alt, og hvis du har tenåringer i huset du har muligens erfaring med at du må masse flere ganger å få de opp fra sengen – akkurat samtidig som brød er ute av ovn og som vanlig hos oss, kommer de til duk og dekket bord. Prøv nylig bakt brød sammen med min kylling lever pate eller en hjemmelaget marmelade.
Barley bread
A late breakfast with homemade bread – now, that is nice and something the whole family appreciates. Warm bread straight from the oven tastes better. To save everyone having to starve and wait until the bread rises, begin making the bread the night before, just before you go to bed. The next morning, before your shower you can knead the bread and rest it for the last time. Into the oven and the bread bakes whilst you prepare the rest of the breakfast. Timing is everything, and if you have teenagers you surely have experience with having to shout out several times before they get out of bed – usually at the same time as the bread is ready and as it so happens with us, they come to a ready table. Try freshly baked bread together with my chicken liver pate or a homemade marmalade.
FREMGANGSMÅTE
Dag 1:-
1. Tilsett pose med gjær i 5 dl varm vann (37 grader). Etter kort tid
vil gjær begynne å vekke.
2. I en stor bolle, ha i mel, olje, sukker, salt og gjær. Bland sammen til
en fin deig.
3. Sett til siden i et varm sted overnatt
Dag 2:-
1. Varm ovn til 225 grader.
2. Elt deigen med litt mel til den er elastisk. Gjerne halv parten om gangen.
3. Spray brød form med formfett
4. Lager passelig form deigen og legg opp i form. Legg i et varm sted for hviling og
Heving 30 minutter.
5. Dryss med litt valmuefrø, salt og pensle med litt melk
6. Stek midt i ovn 30 minutter
Brød bør avkjøle litt før skjæring.
INGREDIENSER
= 2 mellom stor brød
Hva du bør ha i skapet fra for:-
2 dl olivenolje
1 pose tørr gjær
2 ts sukker (variere mengden avhengig av bakst)
1 ts salt (variere mengden avhengig av bakst)
Evt. litt Maldon Salt
Evt. litt valmuefrø
Formfett
Melk
Kjøp:-
200 gram byggryn
500 gram sammalt hvetemel grovmalt
500 gram hvetemel+
200 gram grovbakst