Fersk artisjokk
Etter 34 dager på sjøen rundt Australia, er jeg en land krabbe igjen. Ankomst Sydney kl. 0600 lokalt tid i dag. Jeg hadde 2 mål med turen. 1. Jeg skulle spise Australia rundt. Det klarte jeg. 2. Jeg skulle ikke legge på meg. Hmmm. Skal vel ikke utaler meg om det akkurat nå. Jeg har hatt en fantastisk rundt reise og takk til Chef Michael Augustas som lært meg så mye og gå mye inspirasjon og hjelp på veien. Nå på saken. Hva er det første man gjøre nå du kommer hjem etter en reise? – Handler! Blant den fantastisk sortiment av fersk grønt, jeg fikk øye på artisjokk. Dette hadde jeg aldri laget, og jeg hadde lyst å prøve meg på. Enkelt og fort ferdig, men jeg imponerte meg selv med resultat. Vidunderlig. Du skjær vekk litt fra toppen, skrell stilke og plukk vekk noe utvendig blader. Legg artisjokk i en vann bad tilsett sitron mens du kok opp vannet. Vannet er blandet med salt, eddik, hel pepper og laurbærblad. Kok artisjokk i ca. 20 cm til en trepinner glis lett gjennom den tykkeste del. Legg artisjokk med en gang opp i en is bad. Parmesan skiver og salami anrettes på tallerken med et dryss cremè balsamico og god oliven olje. Del avkjølt artisjokk i to og legg på. Dryss med vinaigrette som er en blanding av hvitvins eddik, oliven olje, salt, pepper og hakket urter – persille og basilikum. Det smaker neste som jeg har utsikt mot spanske trappen istedenfor Sydney Harbour Bridge. Men nå jeg tenke på det, har jeg aldri hatt så god mat og smaker i nærheten av Spanske Trappene.
Fresh artichoke – a taste of Italy and much more
After 34 days at sea around Australia, I am a land crab again. Arrival Sydney 0600 local time today. I had 2 missions with the trip. 1. That I would eat Australia around. I managed that. 2. I would not put on any weight. Hmmm. I will not mention anything about that now. I have had a fantastic round trip, and thanks to Chef Michael Augustas, who taught me so much, gave me inspiration and help along the way. Now to the matter at hand. What is the first thing you do when you come home after a trip? – Shop! Among the fantastic assortment of fresh greens, I saw artichokes. I have never made them before and really wanted to try. It was easy and quick to make. I impressed myself with the results. Wonderful. You cut a little away from the top, peel the stalk and tear away some of the outer leaves. Put the artichokes in a bath of water with lemon juice while you boil the water. Add to the water, salt, vinegar, whole peppercorns and bay leaves. Boil the artichokes for about 20 minutes depending on the size. When it is ready, a wooden pin will slide easily through the thickest part at the bottom. Place the artichokes in an ice bath. Place large slices of parmesan and salami on a serving plate with a drizzle of good olive oil and cream balsamic. Cut the cooled artichoke in two and put on the plate. Make a vinaigrette with olive oil, vinegar, salt, pepper and fresh chopped herbs – basil and parsley, and drizzle it over the artichokes. It tasted nearly as if I had a view towards the Spanish Steps, instead of the Sydney Harbour Bridge. When I think about it though, I have never had such good food and tastes in the vicinity of the Spanish Steps.
FREMGANGSMÅTE
1. Kutt toppen av hver artisjokk ca. 1 cm nede. Kutt stammen Helt til bunns av artisjokk. Fjern noe lage ute bladene. Legg artisjokk i en bolle vann med presset sitron saft.
2. Kok opp 10 dl vann med pepperkvern, salt, laurbærblad og 6 ss eddik. Ha artisjokk i kokende vann. Kok 15 – 20 minutter avhengig om størrelsen. Hvis en trepinne kan trå lett gjennom den tykkeste del, er den klar.
3. Avkjøl i en isbad. (Is og vann)
4. Finhakk urter.
5. Lage en vinaigrette med 50/50 oliven olje, eddik, salt, pepper og urter.
6. Anrett salami og stor skiver parmesan på tallerken og dryss med oliven olje og crème balsamico.
7. Kutt artisjokk i to og legg opp på salami og ost. Dryss med vinaigrette.
Servere med litt ekstra persille og basilikum som pynt
INGREDIENSER
= 2 personer
Hva dur bør ha i skapet fra før:-
Olivenolje
Hvitvinseddik
Hvit Creme Balsamico
Maldon Salt
Pepper
1 ts salt
1ts helpepperkvern
1 laubærblad
Kjøp:-
2 stk fersk artisjokk
1 sitron
Fersk urter – Basilikum, Persille
Fersk parmesan øst
4 Skiver salami