Fiskegrateng «all in one»
Min kjære har lovet å begynner å fiske og til sett ut garn. Han ville bare venter til alle sommer hus og hyttene i område hadde pakket ned for sesongen og folk hadde flyttet tilbake til byen. Han mente det var ikke nok fisk i fjorden for alle, og «noen» hadde sett tegne akkurat på hans favoritt sted, eller akkurat det han pleide å få fisk. Jeg har ventet og ventet tålmodig for havets gode siden skole start. Jeg hadde hode fullt av fiskesuppe oppskrifter og ventet med spenning. Plutselig skjedde det! Ut om kveld med garn, opp tidlig om morgen få å dra den inn. Og var fikk han? Helt korrekt – ikke mye. En lyr av mellom størrelse. Jeg måtte tilbake til tenke boksen og hva spennende jeg kunne få til men den stakkars lyr. Yes. En fisk var nøkk til et velsmakende kraft for fiskegratengen min!
Det som jeg kaller – «All in One» fiskegrateng. Gulrøtter i bunn, toppet med torsk, (alltid reserve provianter i fryse boks) nydelig hvit saus fra fiskekraft og toppet med potetmos og øst. Helt nydelig – en intelligent middag, laget i 30 minutter. God gammeldags husmanns kost som er sundt og balansert. Og nå gleder vi oss til han få sette ut garn igjen.
Fish Mornay «All in one»
My dearest had promised to begin fishing and to set out the nets. He was only waiting until all the summer houses and huts in the area had packed down for the season and People began moving back to the city. He believed that there was not enough fish in the fjord for everyone, and someone had set his traps exactly in his favourite place, or exactly where he usually got fish. I had been waiting and waiting patiently for the harbour’s delicacies since school went back. My head was full of fish soup recipes and I waited in anticipation. Suddenly, it happenned. Out in the evening with a net, up early the nrxt morning to collect it. And what did he get? Exactly – not much. A white fish of middle size. I needed to og back to the think tank about what I could do with that poor fish. Yes. One Fish was enough for a tasty fish buljong for my fish mornay!
What I call – «All in one fish mornay». Carrots in the bottom, topped with cod (always emergency rations in the freezer), delicious white sauce from the buljong and topped with mashed potatoes and cheese. Delicious – an intelligent everyday dinner made in 30 minuttes. Good old fashioned housewife food that is healthy and balanced. Now we are looking forward to the next time he sets out his nets.
FREMGANGSMÅTE
- Skrell poteter og gulrøtter. Kutt gulrøtter i Skiver. Kok poteter og gulrøtter med vann til poteter er klar ca- 15 minutter
- Varm ovn til 200 grader.
- Kok opp vann med blanding 3 dl salt til 10 liter vann. Fisk trekkes i vann i ca 8 minutter.
- Begin med saus – smelt 3 ss smør i en kjele og tilsett 3 ss mel, en klype salt, pepper og 1/2 ts muskat. Røromring. Tilsett Fiskekraft (ca 5 dl) og kok opp til en tykk saus. Evt. tilsett litt melk eller fløte.
- Knekk eggene. Rør plommene inn i sausen.
- Pisk eggehvitene stiv. Tilsett i sausen og forsiktig rør.
- Sil poteter og gulrøtter. Legg gulrøtter i bunn av ild fast form. Sil fisk og legg på gulrøttene.
- Mos potet med litt smør, fløte eller melk og tilsett 100 gram raspet øst, salt og pepper.
- Ha det meste av sausen over fisk. Topp med potet mos. Fyll til toppen av form med mer saus.
- Stekes i ovn 15 minutter.
- Servere
INGREDIENSER
= 4 personer
Hva du bør ha i skapet fra før:-
Meieri smør
Hvetemel
Salt
Pepper
Malt muskat
Kremfløte
Melk
Øst – Norvegia og parmesan
Kjøp:-
400 gram torskefilet
3 egg
3 gulrøtter
5 stor poteter
Fiskekraft* enten hjemmelaget på forhånd eller 2 boks med Jacobs
fiskekraft