Fransk bagetter
Etter min første forsøk på en fransk bagett er jeg helt hektet. Det er mye enklere enn jeg trødde. Nå doble jeg alltid opp, og fryse ned for senere bruk i matpakke eller i ryggsekken på tur. Det er en glede å dufte på deigen gjennom hele prosessen. Den smaker så rent og god at en klatt med ordentlig smør – Kviteseidsmør for eksempel, er alt du trenger til, men hvis du ha en god mykt og moden fransk brie er det helt supert. Ut på tur og aldri sur. Det kan jeg skriver under på, særlig i dag på Valentine’s Dag med bagett og champagne i ryggsekk. Sånn burde vi hatt det hverdag.
French baguette
After my first attempt at making a French baguette, I am hooked. It is much easier than you think. I now always double up, and freeze them for later use for lunches or in a backpack on hikes or ski tours. It is wonderful to smell the dough through the whole process. It tastes so clean and good that a dash of real butter, is all you need to go with it, but if you have a good, soft and aged French Brie, that is even better. When you are out in the fresh air, you are always in good spirits is a saying we have here in Norway. That is especially true today on Valentine’s Day, with a baguette and champagne in the backpack. That’s the way we should have it, every day.
FREMGANGSMÅTE
1. I en bolle eller beger lett pisk sammen gjær, sukker og 125 ml varmt vann (37 grader). Dekk med plastikk og hvil på et varmt sted 10 minutter.
2. Smelt smør og varm opp melk – ca. 37 grader
3. I en stor bolle, bland sammen hvetemel, salt, smør, melk og gjær blandingen. Rør om.
4. Elt deigen ut med ekstra hvetemel til elastisk i ca. 10 minutter.
5. Spray bolle med formfett og ha deigen i. Dekk med plastikk.
6. Hvil i en varm sted 1 timer. Deigen skal dobles i størrelsen.
7. Varm ovn til 200 grader.
8. Del deigen i to. Rull begge ut til lang pølse ca. 40 cm eller lengden på steke brett. Dryss med litt ekstra hvetemel.
9. Dekk steke brett med bakepapir og stek bagetter 25 minutter.
INGREDIENSER
= 2 bagett
10g pose tørr gjær
2 ts sukker
375g hvetemel +
1 ts salt
30 gram meierier smør
125 ml melk
Plastikkfolie
Formfett
Bakepapir