Gresskarpai
«Knask eller kneip» det er tid for Gresskar
Enten du like Halloween eller du like det ikke. Uansett, er Halloween en tradisjon som erobre Norge få å være. Jeg har personlig gledet meg lenge til «Allhelgenstid» blogg innleggene, og flere god gresskar oppskriftene jeg har på lur. Fra min erfaring, Nordmenn kjenner ikke til gresskar som et grønnsak og hva den kan brukes til. Kort sagt, gresskar er som et potet og kan brukes til alt. Men før jeg begynner med selve oppskrifter, jeg har spart en morsom men sånn historie jeg ønsker å dele med dere…
Det var en gang, en ivrig husmor og hobby gartner på Hjellestad var i gang med å tomme sin kompost binge, sent på varen. Blant al kompost og møkk, fant hun noen små grønn spire. De kunne være enten squash eller gresskar. Det var ikke lett å skylle bladene eller frøene få å se forskjellen. Nysgjerrig var hun, og siden grønnsaks bedene var allerede klargjort for dyrking, bestemte hun seg, for å sette spirene nede i jorden, og se hva som ville skjer. Dag etter dag, plantene vokste større og større, sannsynlig med hjelp fra naturen og den vidunderlig sommer vi opplevd i Bergen. Plantene vokste ut av bedet og med monster edderkopp lignende armer på over 3 meter lang vokste over det meste av plenen i tillegg. De var pent å se på, med flott dyp gul blomster, noe som var plukket, fylt, fritert og spist. Etter hvert kom skatten, og flere gresskar var synlig blant de stor blader. Dag etter dag, gresskarene også vokst større og større, og en etter en, skiftet de farge til gul, var kuttet løs og fraktet noe meter til kjøkkenet. Lese videre om var skjedde med litt av den første 6 kg mirakel.
Gresskar pai med honning.
Kutt vekk huden og del gresskar i stor biter. Kok i vann til myk, sil avkjøl. Tilsett litt salt, malt ingefær, kanel, 4 egg, litt melk, sukker og honning og bland sammen.
Smule sammen mel, smør, sukker og eggeplommer til en fin deig. Avkjøl. Kjevle ut og legg i en pai form. Stek med papir og bønner eller ris først, og noe minutter uten papir, bønner eller ris til gylden.
Ha gresskar blandingen i pai bunn og stek 25 minutter på 180 grader. Servere med pisket krem, hakket valnøtter og dryss med honning.
Trick or Treat, it’s time for Halloween
Either you like Halloween or you don’t. Regardless, it is a tradition that has invaded Norway and is here to stay. Personally, I have been looking forward to this time of year, the blog entries, and all the good pumpkin recipes I have been saving. From my experience, Norwegians are not familiar with pumpkin as a vegetable, and what it can be done with it. In sort, pumpkin is just like a potato and can be used for everything. However, before I begin with the actual recipes, I have saved a funny but true story I want to share with you.
Once apon a time, an energetic housewife and hobby gardener in Hjellestad, Bergen, was emptying her household compost bin, late in the spring. Amongst all the compost and dirt, she found some small green sprouts. They could have either been zucchini or pumpkin. It was not easy to see the difference in the leaves or the seeds. As curious as she was, and as the vegetable beds were already prepared for planting, she decided to put the sprouts into the earth, and to see what would happen. Day after day, the plants grew bigger and bigger, probably helped from nature and the wonderful summer we have experienced in Bergen. The plants grew outside of the bed and with monster spider looking arms, they grew over half of the lawn too. They were lovely to look at, with beautiful deep yellow flowers, some that were picked, stuffed, fried and eaten. After a while, the treasure, several pumpkins were visible among the large leaves. Day after day, the pumpkins also grew bigger and bigger, and one after the other, they changed colour to a deep yellow, were cut loose and carried a few metres into the kitchen. Read further on what happened with some of the 6 kg’s of pumpkin miracle.
Pumpkin Pie with honey
Cut away the skin and divide the pumpkin in large pieces. Cook in water until soft. Cool. Add a little salt, powdered ginger, cinnamon, 4 eggs, milk, sugar and honey and mix together. Rub together flour, butter, sugar and an egg yolk to a fine pastry. Cool. Roll out and press into a pie form. Bake in the oven covered with baking paper, dried beans or rice first, and a some minutes without paper, beans or rice, til golden. Fill the pie base with the pumpkin mixture, and bake for 25 minutes at 180 degrees. Serve with whipped cream, chopped walnuts and a stream of honey.
Since I have limited internet at the moment, you get two recipes today.
FREMGANGSMÅTE
1. Tarm bløtte i varmt vann minst 1 timer.
2. Hvis skjøttet er grov, det kan kvernes en gang til i en kjøkken maskin.
3. Skrell hvitløk og løk.
4. Finhakk hvitløk og rasp løk.
5. Del chili i to på langs og fjern frø. Finhakk.
6. Finhakk 1 ss rosmarin blader og 1 ss basilikum blader.
7. Bland salt sammen med kjøtt ved hånd eller i kjøkken maskin.
8. Tilsett pepper, chili pulver, basilikum, rosmarin, chili og hvitløk. Bland godt.
9. Tilslutt bland inn raspet løk.
10. Smaks test en små mengde deig ved å steke en små kjøttboller i litt olje eller smør. Eventuelt justere krydder eller urter etter smak.
11. Tarm festes på tuten av pølsehorn. Stapp kjøttet godt nede i maskin. Fjern evt. luft i deigen
Før du knute på enden av tarmen. Sveiv. Luft bobler sprekkes med et lite nål underveis.
12. Tilslutt knute andre enden av pølse.
13. Lage pølse i passelig lenge ved a snurr hver sin vei, annen hver snurr.
Bilde vises stekt pølse med grov potetmos, rødbete og eple salat og skogsbær i rømme dressing
INGREDIENSER
2 kilo pølse
Hva du bør ha i skapet fra før:
50 gram Salt
1 ts Pepper
1 ts Chili pulver
Kjøp:
2 kilo kvernet kjøtt
Svinetarm
1 løk
1 rød chili
4 hvitløks båter
Fersk basilikum
Fersk rosmarin