Hjemmelaget pølse med rosmarin og basilikum
Jeg har hatt en fantastisk og lærerik uke med to forskjellige matkurs avsluttet. En kurs handlet om pølse laging helt fra bunn av. Kurset arrangeres av Folkeuniversitetet og vi hadde gleden av Hanne Frosta (Hanne på Høyden) som kurs holder. Kurs var «hands on». Vi fikk kvernet kjøtt helt opp til albuer og kunne velge fritt blant masse urter, øl og krydder vi selv ville blande i. Det beste av alt var at vi fikk vår eget pølse hjem – en hel to kilo. Gled deg til icookkitchen åpner dørene, jeg kommer til bestille en proff maskin og det bli hjemmelaget pølse i all slags varianter. Men, du kan vel gjøre det selv med litt kreativt eller provisorisk utstyr og vilje. Hvorfor ikke kutt ut bunnen ut av en brus flaske, feste tarmen på tuten og stappe ned med en mindre flaske?
FREMGANGSMÅTE
1. Tarm bløtte i varmt vann minst 1 timer.
2. Hvis skjøttet er grov, det kan kvernes en gang til i en kjøkken maskin.
3. Skrell hvitløk og løk.
4. Finhakk hvitløk og rasp løk.
5. Del chili i to på langs og fjern frø. Finhakk.
6. Finhakk 1 ss rosmarin blader og 1 ss basilikum blader.
7. Bland salt sammen med kjøtt ved hånd eller i kjøkken maskin.
8. Tilsett pepper, chili pulver, basilikum, rosmarin, chili og hvitløk. Bland godt.
9. Tilslutt bland inn raspet løk.
10. Smaks test en små mengde deig ved å steke en små kjøttboller i litt olje eller smør. Eventuelt justere krydder eller urter etter smak.
11. Tarm festes på tuten av pølsehorn. Stapp kjøttet godt nede i maskin. Fjern evt. luft i deigen
Før du knute på enden av tarmen. Sveiv. Luft bobler sprekkes med et lite nål underveis.
12. Tilslutt knute andre enden av pølse.
13. Lage pølse i passelig lenge ved a snurr hver sin vei, annen hver snurr.
Bilde vises stekt pølse med grov potetmos, rødbete og eple salat og skogsbær i rømme dressing
INGREDIENSER
2 kilo pølse
Hva du bør ha i skapet fra før:
50 gram Salt
1 ts Pepper
1 ts Chili pulver
Kjøp:
2 kilo kvernet kjøtt
Svinetarm
1 løk
1 rød chili
4 hvitløks båter
Fersk basilikum
Fersk rosmarin