Hjortegryte med rotgrønnsaker
Orkan Mona herjet Vestlandet på lørdags kveld. Strøm brudd stoppet ikke icookkitchen. Du skjønner, jeg har gass! En hjort stek var planlagt, men plan måtte snues og tenkes om mens jeg stått i kjøkkenet med levende lys og hørte takstein blåse av taket. «When the going gets tough, the tough get going.» Hva nå? Mens jeg skrelte rot grønnsakene, begynt jeg å tenke om alternativer for hjortestek som egentlig skulle i ovn. Løsningen var at alt skulle opp i en stor gryte og småkoke på gass som en gryte rett. Resultat = det beste vilt gryte jeg har smakt. Så god at jeg har skrevet den opp som et eget oppskrift og kommer til å lage den igjen. Alt er mulig med et positivt innstilling. Mona var vilt begge inne på kjøkkenet og ute.
Venison hotpot with root vegetables
Hurricane Mona terrorised the West Coast Saturday night. A break in electricity did not stop icookkitchen. I have gas! A piece of venison was planned for dinner, but the plan needed to be thought about and changed as I stood in the kitchen with candles and heard the roof stones blow off the roof. “When the going gets tough, the tough get going.” What now? Whilst I peeled the root vegetables, I began to think of an alternative way of cooking the Venison, which should have gone into the oven. The result = the best game hotpot that I have tasted. It was so good, that I wrote down the recipe, and will make it again. Everything is possible with a positive attitude. Mona was wild both in and outside the kitchen.
FREMGANGSMÅTE
1. Skrell sellerirot, pastinakk, rødløk og jordskokk. Kutt i jevn stor biter.
2. Gni 1 ss malt einebær, salt og pepper inn i kjøttet.
3. Stek med halve smør til brunet på alle sider. Legg til siden.
4. I en stor gryte smelt resten av smør og ha inn rot grønnsakene. Ror om og
kok til de mykne men ikke brun. Fjern grønnsakene og legg til siden.
5. Skrell og finhakk sjalottløk. Hakk 4 ss timian.
6. I samme gryte tilsett sjalottløk, 2 dl rødvin, 50 ml vilt fond, 2 dl vann, salt, pepper
og timian. Kok opp og skru ned varmen. Tilsett hjort, sett på lokk og småkoke 30 minutter.
7. Tilsett rot grønnsakene og småkoke med lokk 30 minutter til.
8. Del sopp i to og fjern 6 ss blad fra bladpersille.
9. Fjern hjort fra gryte, hvil.
10. Tilsett sopp, bladpersille, 4 ss sukker, 2 ss balsamico og rips i gryte. Fjern lokk, kok opp og redusere kraften. Smak til og evt. tilsett mer sukker, salt eller pepper. Alt etter smak.
11. Kok opp en liten gryte vann. Tilsett sukkerter. Kok kun 1 minutt. Fjern og sil.
12. Fjern nett fra stek og skjær i skiver.
13. Ha grønnsakene og saus i en serveringsfat. Topp med hjort. Servere med sukkererter.
INGREDIENSER
= 6 personer
Hva du bør ha i skapet fra før:-
Maldon Salt
Pepper
Malt einebær
Sukker
Balsamico eddik
Rødvin
50 gram meierier smør
Kjøp:-
1 surret hjortestek
1 liten sellerirot
1 stor pastinakk
1 stor rødløk
1 sjalottløk
Ca 6 stk. stor jordskokk
Beger aroma sopp
Beger sukkererter
Beger fersk eller frossen rips
Bladpersille
Fersk timian
Vilt fond