Honning marinert lammefilet med asparges og geitost salat
Sjømat burde vært en naturlig valg i dag, som jeg vandre mellom fiskebåter, fiske restauranter, fiske markedet og Royal Tasmanian Yacht Club, hvor den berømte hav seiler konkurranse slutter på hvert år her nede i Hobart, Tasmania. Men nei. Valg i dag faller på lam. En favoritt av min og mange flere. Her nede, er lam lett og billig å få tak i. Australia har vel like mange sau som mennesker. Ikke akkurat det samme i Norge, da lammesesonger er nesten ferdig nå, men fremdeles gå det an å kjøpe eller bestille god kjøtt. Kjøttet skal marinere overnatte. Bortsett fra det, er det fort og enkelt, og dermed passer bra for det fleste av oss og hvis du gidder å begynner dagen før med marinering er det «nesten» en middag x 5d = 30m med en smak og spennende kombinasjon som egner seg til en fest måltid. Marinere lammefilet i varm melk og varmet honning, hvitløk, spisskummien og oliven olje. Neste kveld, brun lam i oliven olje og stek ferdig i ovn. Mens lam er i ovn, kok asparges og avkjøle fort. Resten av salaten består av estragon, mynte, vårløk, paprika og geitost. Dressingen er også enkelt – oliven olje og sherry eddik, og tilslutt, ristet valnøtter og fennikel frø er drysset over salaten. En lett «de glaze» eller «jus» lages fra oliven olje og lam smaken fra stekepannen, sitron saft og honning. Ikke lett å beskrive smakken av hele middagen, Moroccan? Ikke minst helt topp fra down under. Har du hørt at Tasmania produsere vin? Jeg akkurat sjekket på polet og de har flere Tasmanian viner – løp og kjøp!
Honey marinated lamb fillet with asparagus salad
Seafood should have been a natural choice today, as I wandered between fishing boats, fish restaurants, seafood markets and the Royal Tasmanina Yacht Club, where the famous ocean yacht sailing competition ends every year here in Hobart, Tasmania. But no. My choice falls upon lamb, a favourite of mine, and many others. Down here, lamb is easy and cheap to get a hold of. Doesn’t Australia has just as many sheep as inhabitants? Not quite the same in Norway though where the lamb season is nearly finished, however it is still possible to buy or order good meat. The meat is marinated overnight. Apart from that, it is really easy and quick, and as such, suits the most of us, and if you have time to begin with the marinating the night before, it almost passes for an “middag x 5d =30m” with a taste and exciting combination that applies to a special occasion. Marinate the lamb in warm milk and warm honey, garlic, cumin and olive oil. The next evening, brown the lamb in olive oil then finish it off in the oven. Whilst the lamb is in the oven, cook the asparagus and cool down quickly. The remainder of the salad is tarragon, mint, shallot, capsicum and goat cheese. The salad dressing is also very simple – olive oil and sherry vinegar. At the end, sprinkle roasted walnuts and fennel seeds over the salad. A light de glaze or “jus”, is made from the olive oil in the lamb pan, lemon juice and honey. It is not easy to describe the taste of the meal, Moroccan? In the least top, from down under. Have you heard that Tasmania produces wine? I just checked with the Norwegian government wine monopoly shop, and they have several Tasmanian wines – run and buy!
FREMGANGSMÅTE
Dag 1:-
1. Varm melk med honning.
2. Skrell hvitløk og press.
3. Lage marinade til lam ved å rør sammen spisskummen, honning, melk, Hvitløk og en god klunk oliven olje.
4. Lam skal ligge i marinade overnatt.
Dag 2:-
1. Varm ovn til 225 grader. Varm også bakepapir og stekebrett.
2. Kutt lammefilet i passelig stor biter og brun på begge sider i stekepanne med oliven olje.
3. Bake i ovn 15 minutter.
4. Kok opp vann. Tilsett 1 ts salt. Ha i asparages. Kok kun 2 minutter. Fjern og legg asparges i en is bad (vann og is biter og salt). Det er få å avkjøle forteste mulig og stoppe koke prosessen.
5. Stek valnøtter og fennikel i en tørr panne eller i ovn. Finhakk valnøtter.
6. Hakk 2 ss estragon og 2 ss mynte. Finhakk kun det hvite og lys grønn del av vårløk. Kutt paprika i små biter.
7. Del eller kutt geitost i små biter.
8. Dressing lages ved å piske sammen 6 ss oliven olje og 3 ss sherry eddik. Tilsett estragon, mynte, vårløk og paprika. Rør. Tilsett geit ost. Rør sammen.
9. Kutt asparages i to eller tre biter på skrå. Bland asparges sammen med dressingen.
10. I samme lam stekepanne, tilsett presset sitron saft, 4 ss honning og litt vann. Rør godt sammen. Tilsett evt. jus fra lam i ovn.
11. Anrett salat på tallerken. Dryss med valnøtter og fennikel. Tilsett lam filet og jus.
INGREDIENSER
Kjøp
Ca 1 kg lammefilet uten bein
1 bunt fersk asparges
Fersk estragon
Fersk mynte
1 vårløk
1/4 rød paprika
1/2 sitron
50 gram geit ost
50 gram valnøtter