Hummersuppe
Endelig kom oktober. For oss heldige som bor i nærheten av sjøen, fiske, eller sette ut garn og teiner vet godt at oktober betyr at det er lovlig å fiske hummer. Dessverre, er det sjeldent at vi for selv fanget, med vi håper og prøve uansett. Klart er det fullt mulig å få tak i de på mange måte men, få et ellers betydelig pris. Men, som jeg kan godt anbefaler, kjøp billigst mulig ferdig kokt hummer enten frossen eller fersk vi få i daglig varer butikkene. Del de i to, ta ut alle kjøtt, fjern mage streng og mage sakk. Behold kjøttet som kan brukes til et annet nydelig rett. Personlig mener jeg at det burde brukes med et dressing eller saus. Jeg innrømmer at jeg er så kresne at det er kun levende hummer jeg har kokt selv som jeg bruke – naturelle. Dagens blogg handler om et fornuftig måten å bruke skallet. For all del ikke kast de, lage heller en vidunderlig utsøkt suppe. Knus skjellene, og varm de i en stor gryte, med tomatpurè, hakket grønsaker – løk, hvitløk, fennikel, gulrøtter, timian, hel pepper og litt kajennepepper. Ha i hvitvin og fiskekraft og småkoke med lokk. Sil og behold kraft, som varmes på nytt med fløte, og evt. litt Maizena mel. Servere med noe stykker kjøtt og hakket persille. Det er litt mer avansert for en hverdag, men ganske imponerende å servere til gjestene og egentlig «gratis».
Lobster Bisque
At last it is October. For us that are lucky enough to live close to the sea, fish, set out nets or traps know very well, that October means, it is legal to fish lobster. Unfortunately, it is a rare occasion that we catch our own, but we live in hope and try regardless. Of course, it is possible to get a hold of them in many other ways, but for a different price. However, I can really recommend buying ready cooked lobster, either frozen or fresh in the supermarket. Cut them in two and remove the meat and stomach. Save the meat and use it for another delicious meal. Personally, I believe this meat should be combined with a dressing or sauce. I admit to being fussy, and only live lobster that I have cooked myself, is eaten as it is – a la naturel. Today’s blog is about a clever way to use the shells. Do not throw them away, instead make a delicious luxurious soup. Crush the shells and warm them in a large pan with tomato pureè, chopped vegetables – onion, garlic, aniseed, carrots, fresh thyme, whole peppercorns and cayenne pepper. Add white wine and fish stock and cook with a lid. Drain through a colander and save the stock. Warm once again, adding fresh cream and cornflour if needed. Serve the soup with some of the saved meat and chopped parsley. The soup is more complicated for an everyday meal, however really impressive to serve to guests and actually “free of charge”.
FREMGANGSMÅTE
1. Rens kjøtt fra hummerne. Pass på du få alt med fra klørne og spar skjell. Kast tarmstreng og mage. Spar noe biter kjøtt til pynt.
2. Knus skjell i så små biter som mulig
3. Skrell grønnsakene og kutt i biter.
4. I en stor gryte fres under omrøring et par minutter, hummer skal med 2 ss tomatpure, løk, hvitløk, fennikel, gulrøtter, og 2 stilk med timian, 7 hel pepper og Cayennepepper.
5. Tilsett 2 dl hvitvin og 7 dl fiskekraft. Legg på lokk og småkoke i 20 minutter.
6. Sil kraften og tilsett 2 dl fløte. Kok opp til passe tykk. Evt. jevn med litt Maizena blandet med suppe.
7. Servere med spart kjøtt, hakket persille og et lite klør.
INGREDIENSER
= 2 personer (1 hummer per person)
Hva du bør ha i skapet fra før:
Hel pepper
1/2 ts salt
1/2 ts Cayennepepper
Billig hvitvin
Fiskekraft* enten 3 x Jacobs fiskekraft eller selv laget fra sei, lyr, pale osv.
Maizena mel
Kjøp:-
2 Hummer – kjøp gjerne ferdig kokt eller frossen
1 løk
1 båt hvitløk
1 fennikel
2 gulrøtter
Fersk timian
Fersk persille
Tomatpure
Kremfløte