Hvalbiff på en tirsdag
Det er navn jeg ga til hvalbiffen, oppfunnet i går, på en tirsdag kveld. Hvorfor ikke, vi lever bare en gang og god mat skal vi nyte. Det er mange år siden jeg har spist hval og da «din fiskebil» ringte på døren mandag og fortalte om den kvalitet han hadde, blant annet hval, jeg hev meg på tilbudet, og kjøpte meg en eske. 2 kilos esken inneholdt 4 vakuumpakket fileter. Jeg tok ut en med en gang, lå den i kjøleskapet, for det skulle være vår tirsdagens. «Din fiskebil» mannen spurte om måten jeg vanligvis laget hval, og uten å tenke svarte jeg, «med fløte saus». Men fløte saus blir det ikke. Jeg stå på kjøkken etter en lang dag på fart og min kreative siden kom frem. Som ofte er de måltidene laget rett fra hode og fra hva finnes i kjøleskap som er det beste. Jeg tillater meg også å nevner at sausen var laget i min ny Le Creuset non-stick kasseroller. Da jeg leste brosjyre på Glass Thomsen at panner var non-stick, tåler komfyr, stekeovn, oppvaskmaskin, metallredskaper og kommer med et livstidsgaranti jeg var solgt, og det var en til, «til mamma, fra mamma» gave under juletreet.
Whale beef on a Tuesday
That is what I have named whale recipe, I invented yesterday, on a Tuesday evening. Why not, we live only once and we should enjoy good food. It has been many years since I have eaten whale. When “your fish car” rang on the doorbell Monday and told us about the fabulous quality he had, among other things, Whale, I jumped on the offer and bought a case. The 2 kg case held 4 individually vacuum packed filets. I took one out straight away, put it in the fridge as that would be Tuesdays. “Your fish car” asked me about the way I usually made the whale, and without having to think, I answered, “with cream sauce”. However, it wasn’t with cream sauce after all. I stood in the kitchen after a long busy day and my creative side oversteered me. Often, the meals made right out of my head and from what I find in the refrigerator that are the best. I must also mention that I made the sauce in my new Le Creuset non-stick pan. When I read the brochure at Glass Thomsen that the pan was non-stick, stove proof, ovenproof, washing machine proof, metal utensil proof and came with a lifetime guarantee, I was sold, and there was one more, “to mamma, from mamma” Christmas present under the tree.
FREMGANGSMÅTE
1. Varm ovn til 200 grader.
2. Skrell gulrøtter og del i to. Legg gulrøtter og poteter i en ild fast Form. Dryss med olivenolje og stek ca 30 minutter midt i ovn. Pass at de bli ikke svidd. For siste 10 minutter av steketid tilsett ca 10 stk Cherrytomater.
3. Skrell sjalottløk og kutt i strimler. Del purre i to og rens godt. Skjær halve purre i skiver. Skrell hvitløk.
4. Varm et klunk olje i en gryte og fres sjalottløk noe minutter. Tilsett purre, hvitløk og ca. 4 ss timian blader. Rør sammen.
5. Tilsett 2,5 dl rødvin og biff kraft. Småkoke uten lokk. Saus skal reduseres 50%
6. Tilsett rips og sukker. Smak til evt. tilsett salt og pepper. Alt etter smak.
7. Tilsett grønnsakene fra stekeovn og småkoke til de er myke.
8. Skjær hvalbiff filet i medaljongs. Krydre med salt og pepper.
9. Varm opp en god klunk olje i et nytt stekepanne. Forsegl hvalbiff på høyvarmen ca kun 4 minutter på begge sider.
10. Legg hvalbiff i gryte med grønnsaker og saus og bland sammen. Dryss med hakket bladpersille.
Servere.
INGREDIENSER
= 2 personer
Hva du bør ha i skapet fra før:-
Maldon Salt
Pepper
1 ss sukker
Olivenolje
Rød vin
Kjøp:-
500 gram stykke første kvalitet hval filet
250 ml Jacobs kjøttkraft
2 hvitløkbåter
4 små ny poteter
2 gulrøtter
Cherrytomater
1 sjalottløk
1/2 purre
Fersk timian
Fersk bladpersille
2 dl rips