Jølster Røye
Helt tilfeldig, jeg var i en bydel jeg pleie ikke å handler mat i. Torsk skulle jeg kjøpe til middag uansett, og rett foran meg var en fiskebutikk. Skal jeg ta sjanse, eller skal jeg stikk innom min vanlige handlested hvor jeg vet råvarene er god og fersk? Butikken så greit ut den, så hvorfor ikke, og plutselig jeg befant men inne butikken blant et utsøkt utvalg av fisk og skalldyr. Den lille fiskebutikken hadde alt! Torsken var glemt da jeg festet øynene på noen mer spennende. «Er det fjell ørret?» sa jeg. «Jølster røye, og i dag var den siste gangen jeg få levering denne sesongen» sa kjøpmann. Yes! «Jeg ta to stykker» sa jeg bestemt tilbake. Valg angret jeg ikke på heller. Som oftest det enkleste er det beste, og med ingefær og lime smør lagt inne i fisken og et dryss salt, fisken var pakket inn i aluminiums folie og Jølster Røyen fikk sin siste reisen, rett inne til stekeovn.
Mountain trout from Jølster
Just by coincidence, I was in an area I do not usually buy groceries. I was going to buy fresh Cod for dinner regardless, and right in front of me was a fish shop. Should I take the chance, or should I pop in to my usual place where I know the fish is good and fresh? The fish shop looked okay, so why not and suddenly I was standing in the shop between a fantastic selection of fish and shellfish. This small fish shop had everything! The Cod was forgotten when I fixed my eyes on something more exciting. “Is that mountain trout?” I said. “Wild arctic røye from Jølster, and today was the last day that I will get a delivery this season,” said the shopkeeper. Yes! “Give me two” I said with confidence back to him. I did not regret my choice either. Often the simplest is the best, and with a ginger and lime butter inside the fish, and little salt, I packed the fish in aluminium’s folie and the Jøslter Røye had their last tour right into the oven.

FREMGANGSMÅTE
1. Varm ovn til 200 grader
2. Skrell ingefær og hakk i små biter
3. Bland sammen 2 ss smør, ingefær og presset lime juice
4. Legg smør blandingen inne i fisken. Dryss begge sider av fisk med salt og pakk inn med aluminiums folie
Stek i ovn i 30 minutter.
5. Skrell hvitløk, poteter, sellerirot og pastinakk og kutt i fin skiver.
6. Varm melk og fløte i en gryte. Tilsett 4 kvist timian, salt, pepper og kuttet grønnsaker. Kok i 10 minutter til grønnsaker mykne.7. Riv parmesan og ost. Legg halvparten opp i gryten sammen med
Grønnsakene og rør.
8. Ha grønnsakene i en ild fast form og stek i ovn med fisk 15 minutter til.
Servere
INGREDIENSER
= 2 personer
Hva du bør ha i skapet fra før:-
Maldon salt
Pepper
Meieri smør
Aluminiums folie
Kjøp:-
2 fersk røye eller ørret
1 stk ingefær ca 5 cm lang
1 lime
































































































































































































































