Lammecarre med konjakksaus og potet muffins
Ny i Norge, hørte jeg begrepet «klubb» ganske ofte. Enten skulle en til klubb, eller har klubb. Jeg lurte veldig om hva klubb var for noe? Men det jeg skjønte var at klubb og stress, hanger sammen. Hvis du skulle «har» klubb, var det litt ekstra styr med å bake brød, kake og finner på noe spennende til biter i. Jeg hadde nok stress uten, men ventet uansett spent til jeg og, bli invitert til et eller annet klubb. I 2006 skjedde det og jeg var invitert av en venninne til være medlem av «Gourmet Klubb». Endelig følte jeg Norsk, og kunne forteller at jeg også hadde klubb. I går var det avvik fra husets skalldyr aften, og begge mann og datter var forlat med rester. Jeg hadde fri, nesten. Vårt gourmet klubb handler om, den som har det hos seg, sorger for planlegging, oppskrifter og innkjøp. Måten lager vi sammen, og vi nyte måltidene sammen med vinen som passer til de diverse rettene, ofte langt in på morgen timene. Hovedretten i går var en lamme carrè. Ærlig talt, løp og kjøp – fordi lam er på sitt absolutt beste nå og de er umulig å få tak i ferskt, resten av året. Enkelt er det også. Krydre det godt med salt, pepper, knuste hvitløk og fersk hakket rosmarin. Brun først i stekepanne med smør og olje og et par fedd hvitløk. Inne i stekeovn ca. 40 minutter, ut og hvil, og rett på fatet. Husk å ber de bak disken å sage gjennom ribb beinet. Det er litt vanskelig med et kjøkken kniv.
Rack of Lamb
When I first came to Norway, I heard the word «club» quite often. Either someone was going to his or her club, or had club at home. I was very curious on what club actually was. What I did understand after a short time, was that club and stress went arm in arm. If you were having club, there was quite a lot of work in baking bread, a cake and finding something exciting to eat. I had enough stress in my life, but regardless, waited in anticipation until I was invited to join a club too. It happened in 2006, and a girlfriend asked me to join her “Gourmet club”. Finally, I could feel Norwegian, and could proclaim that I had a club. Yesterday was a change from our usual shellfish evening, and both my husband and daughter were on their own, with leftovers. I had the evening off, well nearly. We take it in turns, and that lucky person who has club that time must plan, obtain the recipes and shop for everything we need. We do the actual cooking together, and sit to enjoy the fruits of our labours with wines that accompany the different courses, and this can take hours. The main course last night was a rack of lamb. Honestly, run and buy lamb now. It is absolutely at its best and impossible to get fresh, the rest of the year. It is also easy to make. Salt and pepper it well with some crushed garlic and chopped fresh rosemary. Brown in a pan with a combination of butter and oil and an extra couple of garlic cloves. In the oven for 40 minutes, out to rest, then it is ready to serve. Remember to ask your butcher to cut through the rib bones. That is not easy to do with a kitchen knife.
FREMGANGSMÅTE
1. Varm stekeovn til 200 grader.
2. Krydre sadel med salt, pepper og 2 fedd skrelt og presset hvitløk.
3. Hakk 3 ss rosmarin blader og press inn mot kjøttet.
4. Varm opp 2 ss smør og litt olje i en stekepanne. Tilsett 2 skrelt hvitløks fedd.
5. Brun lam på alle sider. Legg til hvile i ca 15 minutter.
6. Skrell poteter og kutt i biter.
7. Kok poteter i vann til myke.
8. Tilsett eggeplommer, 1 dl fløte og 50 gram smør og mos.
9. Tilsett bakepulver, 1 ss fersk timian blader,
muskat, salt og pepper. Bland sammen.
10. Mos til en fin konsistens, evt. med litt smør og fløte.
11. Del potetmos i muffinspapir og legg oppe på
Muffinsform. Stek i ovn 30 minutter
12. Stek lam i en ovn 30 – 40 minutter. Test med kniv. Fjern og la hvile i 15 minutter
til for deling og servering.
13. Skrell og finhakk sjalottløk.
14. I en gryte bland sammen sjalottløk og konjakk, varm opp, og småkoke til konjakk er ca 50% redusert.
15. Tilsett salt, pepper, sukker, fløte og creme fraiche. Bland sammen og småkoke i 20 minutter.
16. I en stekepanne, smelt litt smør. Tilsett asparges og brun. Fjern og holder varm.
17. I samme stekepanne, brun sopp.
Lammecareè var servert med potet muffins, asparges og sopp
INGREDIENSER
= 6 personer
Hva du bør ha i skapet fra før:-
Maldon Salt
Pepper
1 ts bakepulver
1/2 ts malt muskat
2 ts sukker
4 hvitløks båter
Olje
100 gram meierier smør
3 egg
2 dl kremfløte +
1 dl creme fraiche
4 ss konjakk
Muffins papir/form
Kjøp:-
2 lammesadel – beregne 2-3 koteletter per person
Fersk rosmarin
Fersk timian
700 gram poteter
3 sjalottløk
Fersk asparges
Fersk sopp