Landlig eplepai
I dag har jeg tenkte å dele en av min alle favoritt pai oppskrifter. Den har jeg laget i årevis og for flere anledninger. Den skuffe aldri. Den er også svært fleksible med hensyn til hvilken frukt eller bær du kan velge å ha opp i. Midt sommer er den fantastisk med rabarbra, senere om sommer, bringebær og blåbær, og om høsten med epler. Epler er en frukt som er lett tilgjengelig hele tiden og er den jeg lager mest. I følgende oppskriften er det brukt sukker sammen med eplene. Men, som jeg gjorde sist, jeg kokt epler uten sukker, og det var ingen rundt bordet som merket det. For en sundt start til året kan du også glemmer sukker, og servere den gjerne med et klatt gresk yoghurt. Bilde vises min Wik & Walsøe servis fra Glass Thomsen. I håper du er like glad i denne som jeg har vært i alle år.
Country apple pie
Today, I thought to share with you one of my all-favourite pie recipes. I have made this for many years and for many occasions. It never disappoints. It is also flexible regarding what fruit or berries you decide to put in it. In the middle of summer it is fantastic with rhubarb, later in the summer, raspberries and blueberries, and then in the autumn, apples. Apples are a fruit that is easy to get hold of all the year round, and is what I make this pie with most of the time. In the following recipe, I usually use sugar together with the apples. However, the last time, I cooked them without sugar without anyone around the table really noticing. For a healthier start to the year, can you also forget the sugar, and serve it with a dollop of greek yoghurt. The photo shows my Wik & Walsøe bowl from Glass Thomsen. I do hope you are just as fond of this as I have been for many years.
FREMGANGSMÅTE
1. Smør og egg bur være rom temperert.
2. Skrell epler og fjern kjern. Kutt i båter.
3. Kokk opp med litt vann til myke. Tilsett sukker og rør om.
4. Kutt smør i små biter. Lett pisk egg.
5. Ha hvetemel, melis og smør i en bolle. Tilsett egg og nok saft fra fersk presset
sitron til bland sammen med fingrene til en fin deig.
6. Dekk med plastikkfolie og legg i kjøleskap 30 minutter.
7. Kjevle ut 3/4 av deigen mellom to lag plastikkfolie, til en runding som passer din form. Avkjøl i kjøleskap 30 minutter til.
8. Varm ovn til 225 grader
9. Kjevle ut resten av deigen mellom to lag med plastikkfolie og kutt i striper ca 1 cm bred.
10. Dekk pai bunn med bakepapir og vekt ned med for eksempel bønner eller ris.
11. Stek i ovn 8 minutter.
12. Fjern papir og vekt. Stek 8 minutter til.
13. Fyll pai bunn med kokt epler.
14. Lage et kryss monstre på toppen av pai med striper og press ned endene.
15. Pensel striper med litt mer pisket egg eller melk og dryss med litt ekstra sukker.
16. Stek i ovn 20 minutter til gylden.
Servere med pisket krem, is eller yoghurt
INGREDIENSER
= 8 personer
Hva du bør ha i skapet fra før:-
300 gram hvetemel
1 ts bakepulver
2 ss melis
125 gram meierier smør
Melk +
1 egg +
1 sitron
Plastikkfolie
Bakepapir
Formfett
Bakevekt eller ris
Kjøp:-
5 stor epler
4 ss sukker +