Ryper med russisk erter
Hvem sier du kan ikke ha julaften eller nyttårs aften hver dag? På fjellet er det bare nydelig stemning, fysisk aktivitet om dagene og matlaging samt spising om aftener. Jeg har alltid ment at fjell og vilt hanger sammen, og nå i romjulen er det bare kos med god mat, god vin og festlig venner. Jeg har tatt noe fjell turer om sommer og har sett ryper på «ruperanden» på Geilo – som navn tilsier, skulle bare mangler. Ryper har vi ikke skott selv, og jeg er veldig glad for å slippe alt forberedelsen. Ferdig renset og fjæret fra frysedisken er helt greit for meg og lett å handtere etter en lang ski tur. Der er også fremdeles mulig å få tak i Baunen sin russisk erter. En fest middag, eller en romjuls middag, utsøkt, smaksrikt og luksus.
Grouse with Russian peas
Who said that you couldn’t have Christmas Eve or New Year’s Eve every day? In the mountains, we have a wonderful atmosphere with physical activity during the day, cooking and eating in the evenings. I have always believed that the mountains and game go together, and now in the time between Christmas and New Year’s we enjoy good food, good wine and good friends. I have taken some mountain hikes in the summer, and have seen Grouse at “ruperanden” (Grouse run) at Geilo – as the name implies, it is to be expected. We have not shot the Grouse ourselves, and I am grateful to have missed all that preparation. Cleaned and feathered right from the freezer department is ok for me and easy to prepare after a long ski tour. It is also still possible to get a hold of Russian peas. A special occasion dinner, or a dinner between Christmas and New Year, heavenly, tasty and luxurious.
FREMGANGSMÅTE
1. Bløtt russisk erter i vann.
2. Rens ryper. Skjær ut bryst fillet – legg til siden. Kutt skjellet i mindre biter.
3. Finhakk 1 sjalottløk
4. Smelt 50 gram smør i en gryte. Tilsett sjalottløk og ryper skjellet. Fres noe minutter. Tilsett 2 dl vann og sett på lokk. Småkoke 30 minutter.
5. Skjær sopp i skiver.
6. Legg russisk erter, sopp skiver, bløtte vann, 1 ts salt og 2 dl rødvin i en gryte. Sett på lokk og småkoke i 30 minutter. Fjern lokk og tilsett 2 dl krem fløte.
7. Sil ryper skjellet og beholde veske.
8. Ha veske opp i gryte med russisk erter og kokk ned til ca 50%.
9. Skrell poteter og kutt i stor biter. Rens rosenkål. Stor hode deles i to.
10. Kok poteter i vann til de er mykt. Tilsett rosenkål og kok 2 minutter til.
11. Varm 50 gram smør i en stekepanne. Tilsett ryper bryst og brun på begge sider. Kjøtt skal
være gjennomstekt men ikke tørr. Ca 5 minutter på begge side.
12. Tilsett rosenkål i poteter vann og kok 2 minutter. Sil.
13. Anrett poteter og rosenkål på tallerken. Topp med 2 ryper bryst fillet og fordel sausen med russisk erter og sopp.
INGREDIENSER
= 4 personer
Hva du bør ha i skapet fra før:-
Rød vin
Meierier smør
Salt
Kjøp:-
4 ryper
2 sjalottløk
1 beger sopp – aroma eller helst kantareller
1 pose fersk rosenkål
Poteter
1 pose russisk erter