Salmalaks Ceviche
Det er fredag og det betyr vi har lov å slå ut håret litt. Fredager i Bergen for oss betyr sjømat eller skalldyr. Det er fremdeles januar og kiloene fra julen må vekk. Med andre ord vi slå ut håret men er fremdeles på sunnhets bølg og ja, det er fullt mulig. Jeg smakte Ceviche for første gang i Mexico og likte det så godt jeg spiste den daglig for resten av ferie. De brukte et hvit fisk i denne Ceviche og jeg har ingen anelser om hvilken type det var. Hjemme i Norge er det laks jeg har brukt til den retten men jeg kan godt tenke meg at den er like god med fersk vil kveite eller kamskjell. Det er kun laks, vil kveite og kamskjell som jeg brukt rå. Tuna bruker jeg av og til, hvis jeg kan få tak i det. Den egne seg til en forrett eller «tapas» rett med andre små retter på bordet. En god jalapenos vil få krydre fredagen din.
Salmon Ceviche
It is Friday and that means we can let down our hair. Fridays, when in Bergen, mean seafood or shellfish. It is still January and the extra kilos from Christmas must disappear. In other words, we can let down our hair but we are still on our health kick, and yes, both are possible. I tasted Ceviche for the first time in Mexico and I liked it so much, I ordered it daily for the remainder of our holiday. They used a white fish in that Ceviche and I have no idea which type it was either. At home in Norway, it is salmon that I have used for this recipe, but would also try it with fresh wild halibut or scallops. I would only use the halibut and scallops raw. I use Tuna now and again, if I can get a hold of it. The dish is suited to a starter or as “tapas” with other small dishes on the table. A good jalapeños will spice up your Friday.


FREMGANGSMÅTE
1. Hent frem en bolle
2. Kutt laks i biter og hev opp i bolle
3. Press sitron over laks. Dekk med plastfolie og sett i kjøleskap 1 time
4. Skrell løk og ingefær. Kutt paprika, tomat og løk i biter. Skjær vårløk i biter på ca 2 cm lang. Finhakk chilli. Rasp ingefær. Fjern stein fra 6 oliven og kutt i biter. Finhakk 2 jalapeños. Plukk 2 ss koriander blader.
5. Alle ingrediensene blandes sammen i bolle med laks. Hell over dressingen.
6. Serveres med kjeks. Pynt gjerne med et skiver jalapeños og en koriander blad og et dryss salt og pepper
Dressing:-
1. Bland sammen olje og eddik med en knivsodd sukker
INGREDIENSER
= 4 personer
Hva du bør ha i skapet fra før:-
4 ss Olivenolje
2 ss Hvitvinseddik
Sukker
Maldon Salt
Pepper
Plastfolie
Kjøp:-
250 gram Salmalaks
1 sitron
1/2 rød paprika
1/2 gul paprika
1 tomat
1/2 rødløk
1 vårløk
1 rød chili
Fersk koriander
2 cm lang stykk fersk ingefær
Glass grønn oliven
Glass jalapenos
Kjeks, knekkebrød eller melba toast
































































































































































































































