Soppsuppe – Høstens perfekt suppe
Det er nesten 20 år siden at jeg først kom til Norge. I am not from here. Det er også grunn for at jeg skriver litt rart med grammatikk feil innimellom. Jeg kommer fra Sydney, Australia men den historie må du venter for. For hvert år som går, sette jeg større pris på alle fire sesongene vi opplever. Ja må vel innrømme at sommer er min favoritt, særlig med den vidunderlig vær vi har hatt i år. Og sommeren ser ikke ut til ta slutt, hvis vi kan stole på værmeldingen. Uansett dagene er varm og vi bade i solskinn, er natene kaldere og fuktig. Gress er våt med en gang solen gå ned og den dampe om morgen. Bladene har begynt å skifte farge og falle ned. Det er sopptember! Alltid sent ut, gikk jeg glipp av arboretets soppens dag og neste arrangement er sopp tur med Soppforreningen i Bergen, 5 october. Det passer heller ikke for oss – Høst ferie. Jeg ønsker at jeg kunne alle sopp typene men høre om hvor farlig det er vis du plukke feil. En dag skal jeg søke hjelp og veiledning fra ekspertene og det smakke å få det her ute i nærmiljø. Det er alltid neste år. I mellom tiden, som de fleste, jeg holder meg til safe sorter i butikken som er merket. Jeg kjøpe massevis av kantareller for tiden da de er billige nå og fra erfaring gå det helt utmerket å fryse de ned. Nå jeg trenger en hånd full, de er alltid «på lager» og jeg bruke de i frossen tilstand og rett oppi stekepanner og sausen. En god og tykk sopp suppe er alltid godt. Suppen var laget med en kombinasjon av kantareller, sjampinjong og aroma sopp, og med en dash hvitløk, kylling kraft, rømme og fløte, smakte det helt vidunderlig.
Mushroom Soup
It is nearly 20 years ago that I first came to Norway. I am not from here. That is the reason that I make written grammar mistakes now and then. I come from Sydney, Australia but that story you need to wait for. For each year that goes, I appreciate more and more the 4 Seasons we experience. I must admit though, that summer is my favourite, especially considering that wonderful weather we have had this year. Summer does not seem to end if you can trust the weather forcast. Regardless, the days are still warm and we are bathing in sunshine, the nights are cold and moist. The grass is wet at once the sun goes down and it mists in the mornings. The leaves have began to change colour and fall. It is September. Mushroom time. Always running behind schedule, I missed the botanical gardens mushroom day and the next arrangement is the mushroom tour with the Mushroom Association in Bergen, 5 October. That date does not work for us either – Autumn holidays. I wish I knew all the mushroom types but I know how dangerous they are if you pick the wrong ones. One day I will seek help and advice from the experts, and it really would taste to get them here in our local environment. There is always next year. In the meantime like most people, I use safe types available in the supermarkets with labels. I buy a lot of chantarelle at the moment as they are cheaper now, and from experience are great to freeze. When you need a hand full, they are always on hand and I use them frozen right into the saucepan or sauce. A good thick mushroom soup is always good. This soup was made with a combination of chantarelle, champignon and aroma mushrooms, with a dash of garlic, chicken stock, sour cream and cream it tasted wonderful.
FREMGANGSMÅTE
- Vask sopp og kutt i biter.
- Skrell løk og kutt i små terninger. Skrell hvitløk.
- Varm 2 ss smør i en kjele. Tilsett løk og sopp og press inn hvitløk. Rør av og til. Nå løk er gjennomsiktig, tilsett kyllingkraft.
Sett på lok og kok i 15 minutter.
1. Bland sammen maizena mel og rømme. Tilsett fløte og rømme i suppen.
1. Spar noe biter sopp, og kjøre resten gjennom food processor eller
stav mikser til en fin blanding.
1. Varm på nytt med salt og pepper.
2. Severes pyntet med de spart større sopp biter.
INGREDIENSER
= 4 personer
Hva du bør ha i skapet fra før:-
Meieri smør
1 båt hvitløk
1 ss maizena
Maldon Salt
Pepper
Kjøp:-
Ca 300 gram sopp – blanding av sjampinjong,
kantareller, aroma osv
1 løk
500 ml Jacobs kylling kraft
2 dl kremfløte
1 dl rømme