Sprengt oksetunge og syltet smalahove rull
Har dere fått med dere at det er snart Jul? Hva kan være mer koselig en å glemmer alt det mase, spiller jule musikk, tenner lys og sylte? Gjerne drikke varm gløgg og spiser noe pepperkaker samtidig. Bare tanken gjøre meg i jule stemningen. Jeg laget disse sist uke og siden begge tunge og smalahove rull er allerede spist opp, jeg gleder meg til å gjentar hele prosessen en gang til nå i helgen. Tunge er et gammel engelsk tradisjon jeg er vant med, men smalahove hadde jeg ikke hørt om før jeg flyttet til Norge. Men godt er det, og jeg er den som spiser alt. Det er kun bein og den svarte pupille fra øye igjen på tallerken, da jeg er ferdig med en smalahove middag. Begge disse er helt ideelt til julebord. Alle kommer til å elsker smaken, men kanskje bare hvis du ikke forteller akkurat hva det er før de har smakt den!
Corned beef tongue and pressed sheep’s head
Do you know that it is soon Christmas? What can be cosier than forgetting all that craziness, play Christmas music, light some candles and cook? Perhaps drink spicy red wine and eat gingerbread cookies at the same time. Just the thought puts me in the mood for Christmas. I made these both last week, but since both the tongue and the sheep’s head already have been eaten, I am looking forward to repeating the process one more time this weekend. Tongue is an old English tradition I am used to, but I had never heard of sheep’s head before I came to moved to Norway. I like it, and I eat it all. There is only the bones and the pupil from the eye left on my plate when I am finished with a smalahove dinner. Both these are perfect on a Christmas table. Everyone will love the taste, but perhaps you should not tell them what it is until they have tasted it!
FREMGANGSMÅTE
Sprengt tunge
Dag 1:-
1. Legg tunge opp i en stor bolle eller form.
2. Dryss tunge med grov salt og sukker.
Ca 1/2 dl av hver.
3. Legg i kjøleskapet overnatt
Dag 2:-
1. Fyll en stor kjele med vann. Tilsett 1/2 dl
sukker og 1/2 dl grov salt. Kok opp. Avkjøl.
2. Vask vekk sukker og salt fra tunge og ha over
avkjølt lake. Sett tilbake i kjøleskap overnatt.
Dag 3:-
1. Skrell ingefær og hvitløksbåter.
2. Fjern tunge fra bolle og legg i en stor kjele.
3. Tilsett ingefær, hvitløksbåter, 4 ss brun farin,
4 ss brun eddik og nok vann få å dekke tunge.
4. Kok opp. Sett ned varmen og småkoke i ca
2,5 timer.
5. Fjern tunge, ingefær og hvitløks biter fra gryte.
Behold litt av eddik vannet.
6. Skrap huden fra tunge. Kutt ingefær i tynn skiver.
7. Dekk bunn av en passelig form, for eksempel brød
form med plastikk folie.
8. Kutt stor biter av tunge og legg en lag ned i form. Dryss
med ingefær skiver og hvitløk. Legg resten av tunge i
Form og dekk med plastikk.
9. Press med vekt og legg i kjøleskap på press overnatt.
*Jeg bruker tung hermetisk boks festet mellom kjøleskap
hyller som et press
Dag 4:-
Tunge er klar å skjær i skiver. Servere med et god chutney,
Majones eller syltede gresskår til.
Syltet smalahove rull
1. Legg hode i en stor gryte med litt vann.
2. Kok i to timer til kjøtt er mykt og begynner å faller
fra beinet.
3. Avkjøl nok at du kan håndtere den.
4. Fjern alle kjøttet og huden fra beinet og kast beinet.
5. Legg alt kjøtt og huden på en lengde plastikkfolie.
6. Rull plastikkolie tett i en rull. Knyt en ende med hyssing.
7. Med knyttet siden nederst forsiktig press smalahove ned
Med fingrene og press ut alt luften. Forsegle pølse ved å knyt siste enden.
8. Legg i kjøleskap gjerne overnatt.
9. Servere smalahove i skiver, gjerne med majones, syltede gresskar eller chutney til*
INGREDIENSER
Sprengt tunge
= 12 skiver
Hva du bør ha i skapet fra før:-
Brun eddik
Brun farin
Grov salt
Sukker
Plastikk folie
Kjøp:
1 oksetunge
1 stk fersk ingefær ca 5 cm lang
6 hvitløks båter
Syltet smalahove rull
= 20 skiver
Hva du bør ha i skapet fra for:-
Plastikfolie
Husholdnings hyssing
Majones*
Frukt chutney*
Syltede gresskar*
Kjøp:-
1 smalahove hode