Surkål
Og da var årets Pinnekjøtt på bordet til julaften, og som alltid, smakte det helt vidunderlig. Det fleste har sin fast og favoritt sted få å kjøpe pinnekjøtt hvert år, ofte på bestillinger og det fleste av oss på Vestlandet foretrekker urøykt. I år valgte jeg en urøykt pinnekjøtt fra Vossakjøtt som skuffet ikke. Men det er egentlig ikke Pinnekjøtt som er hoved tema i dag. Det er tilbehør, nemlig surkål. Da jeg spør om vanlig tilbehør til en Pinnekjøtt middag, få jeg forskjellige svar. Dermed er vi enig i at vi er uenig om tradisjonelt tilbehør. For oss er det ertestuing, kålrabi stappe og hjemme laget surkål. Ja, hjemmelaget – ikke fra pose. Fersk er best og det ta ikke så mye lengre tid å lage enn, å varme opp en pose. Du trenger ikke å venter til neste jul eller nyttårsaften få å prøve min hjemmelaget kål – den er godt sammen med en god pølse eller svinekotelett eller skinke.
Dried sheep’s ribs with sour cabbage
The year’s lamb was on the table for Christmas Eve, and as always, it tasted wonderful. Most of us in Norway have our favourite place to buy the lamb each year, and usually must be ordered in advance. On the west coast, most of us prefer the unsmoked variety. This year, I chose an unsmoked lamb from Vossakjøtt and it did not disappoint. Today, the accompaniments are the theme, especially the sour cabbage. When I ask people what they like to have with their lamb, I get a different answer from nearly everyone. We can therefore agree that we do not agree on what the traditional side dishes are. For us it is mashed dried peas, mashed turnips and homemade sour cabbage. Yes, homemade – not from a jar or package. Fresh is best and it does not take much longer to make than to warm up a jar. You do not need to wait until next Christmas or New Year’s Eve to enjoy my homemade sour cabbage – it is good with a sausage, pork cutlet or ham.


FREMGANGSMÅTE
1. Kutt kål i tynn skiver. Gjerne med østehovel.
2. Skrell epler, fjern kjerne og kutt i tynn skiver.
3. Legg et lag kål i bunn av en gryte. Tilsett et lag med eple skiver og 1 ts karvefrø.
4. Gjentar lag på lag til alt er i gryten. Tilsett 2 ts salt og nok vann til dekke bunn.
5. Småkoke ca 30 minutter til kål er mykt.
6. Tilsett 6 ss eddik og 6 ss sukker og rør godt.
7. Smak, kål bør ha en syrlig med søt smak.
Server som på bilde med årets pinnekjøtt.
INGREDIENSER
= 8 personer
Hva du bør ha i skapet fra før:-
Karvefrø
Salt
Sukker
Hvitvinseddik
Kjøp:-
1 middels stor kål, rød eller hvit
3 grønn epler
































































































































































































































