Tyrkisk brød
Det var ikke lenge siden jeg begynte å bake brød. Jeg mente det var alt for mye styr, tapt tid med heving og ikke minst klysete fingrene med elting. Men jeg har snudd totalt og kjøpe mange kilo mel om gangen. Det er spennende å prove noe nytt og mitt opp i jule bakst tanken gikk til varmere strøk, særlig Middelhavet. Tyrkisk brød – det hadde jeg smakt men har ikke sett det her i Bergen. Dette hadde jeg lyst å prøve meg på. Det er enkel men ta litt tid. Du begynne enten naten før, eller tidlig om morgen og da har du brød klar til kvelden. Alt du trenger til er oliven olje og balsamico, og sikkert deilig med tzatzika til! God baking!
Turkish bread
It wasn’t so long ago that I began to bake bread. I was under the impression that it was too complicated, took too long with rising, not to mention sticky fingers with kneading. I have changed my mind totally and often buy many kilos of flour at a time. I love to try new things and in the middle of Christmas baking, my thoughts went to the warm Mediterranean. Turkish bread – I have tasted it many times, but have never seen it here in Bergen and I wanted to give it a try. It is easy, but it does take time. Either you begin the night before, or early in the morning, to have the bread ready for the evening. All you need with it, is olive oil and balsamic vinegar, but it is surely delicious with tzatziki also! Good baking!

FREMGANGSMÅTE
Dag 1:-
1. Lett pisk sammen 1/2 ts tørr gjær, 60 ml varmt vann og 4 ss varmt melk til det skumme. Tilsett 150 gram mel og blande sammen. Dekk bolle med plastikkfolie og hvil i en varm sted minst 6 timer og gjerne overnatt.
Dag 2:-
1. Lett pisk 1 ts gjær, 375 ml varmt vann og 1 ts sukker til det skumme. Hvil i et varmt sted 10 minutter.
2. Ta dag 1 sin deig og elt med mel ca 2 minutter til mykt og elastisk. Rull i en polse og kutt i 2 cm lang biter.
3. I en stor bolle bland sammen 450 gram hvetemel, med 1 1/2 ts salt. Tilsett skummet gjær, deig fra dag 1 og 4 ss oliven olje. Bland sammen.
4. Elt deig med litt mel til mykt og elastisk, ca. 2 minutter.
5. Sett tilbake i en bolle penslet med litt olje og dekk med plastikk. Hvil i en varm sted 40 minutter. Den skal doble størrelsen.
6. Elt igjen med litt mel ca 5 minutter til mykt og elastisk.
7. Del deig i to. Elt hver halv 5 minutter til.
8. Hver halv skal i hver sin oljet bolle, dekk med plastikk og hvil igjen i et varmt sted 40 minutter.
9. Varm ovn til 225 grader. Steke brett dekket med bakepapir skal også varmes.
10. Rull en halv deig til en flat og lang oval form ca 35 cm lang. Press ned et jevn mønster med fingrene. Dryss med litt mel og sesam frø.
11. Legg opp på varm steke brett og stek i ovn 12 – 15 minutter til lett brun.
12. Gjentar med andre halv del.
INGREDIENSER
= 2 brød
Hva du bør ha i skapet fra før:
Tørr gjær
Melk
Mel
Sukker
Salt
Olivenolje
Sesamfrø
Plastikk folie
Bakepapir
































































































































































































































